Holding oprichten

Via Standaard BV kunt u online snel en eenvoudig in 3 stappen een holdingstructuur of holding oprichten en deze wordt direct ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. U kunt op deze website naast een holding of holdingstructuur ook direct een dochter bv oprichten. Wilt u een holding met een dochter BV oprichten met meerdere oprichters? Neem dan contact met ons op.

Kosten oprichting holding of holdingstructuur

Enkele holding oprichten Holding oprichten met 1 dochter BV
Kosten oprichten holding BV € 500,00 € 1000,00
Uitreksel handelsregister (KvK) € 15,60 € 30,80
Bedragen zijn exclusief 21% BTW

Het oprichten van een holdingstructuur met 1 dochter bv kost u € 1000,00 te vermeerderen met
€ 30,80 voor de uittreksels uit het handelsregister. In het geval u een enkele holding wilt oprichten kost u dit € 500,00 te vermeerderen met € 15,60 voor de uittreksels uit het handelsregister. Indien een reeds bestaande rechtspersoon de oprichtende partij is komen er kosten bij voor inzage in het handelsregister. Deze bedragen € 4,70 per betrokken rechtspersoon. Voorgenoemde bedragen zijn exclusief 21% BTW.

Let op: de Kamer van Koophandel zal u ná de inschrijving van de holding een aparte factuur toezenden voor de eenmalige inschrijfvergoeding. Deze kosten komen dus bovenop onze declaratie, maar worden rechtstreeks door de Kamer van Koophandel aan u in rekening gebracht. De kosten bedragen € 51,95 per op te richten rechtspersoon.

Richt nu uw holding op!

Voordelen van een holding

In een holdingstructuur zijn meerdere bv’s met elkaar verbonden, dit heeft als voordeel dat u uw bedrijfsactiviteiten in meerdere bv’s kan onderbrengen.

Holding BV:
Meestal worden waardevolle activa, zoals het bedrijfspand, domeinnamen, intellectuele eigendomsrechten of overtollige geldmiddelen, ondergebracht in de holding bv.

Dochter BV:
De dochter BV neemt opdrachten aan, gaat verbintenissen aan en neemt personeel in dienst. Deze BV, een werkmaatschappij, vormt dus de eigenlijke onderneming.

Het voordeel van een holding is dat u risico’s kunt spreiden. Gaat bijvoorbeeld de werk-bv (de bv waarin ondernemingsactiviteiten plaatsvinden) failliet, dan wordt de holding bv over het algemeen niet meegetrokken. Verdere voordelen zijn:

 • Belastingbesparing door het verdelen van winsten
 • De verkoop/overdracht van delen van de onderneming gaat veel makkelijker met een holdingstructuur

3 stappen om uw holding op te richten

 • Stap 1
  Holding oprichten vanaf € 500,-

Meld uw BV eenvoudig via het online formulier aan. Vul de benodigde gegevens (Naam BV, vestigingsadres en doelomschrijving) in en verzendt uw aanvraag.

 • Stap 2
  De conceptakte van uw BV

Bij ontvangst van uw aanvraag nemen we uw opdracht in behandeling. U ontvangt binnen vijf à tien werkdagen een conceptakte van oprichting, een declaratie en indien van toepassing de volmacht per e-mail.

 • Stap 3
  Uw eigen BV is opgericht!

Wanneer de oprichting is voltooid, dan ontvangt u binnen korte tijd van ons een afschrift van de oprichtingsakte, een register van aandeelhouders en een uittreksel van de inschrijving van uw BV in het handelsregister.

Richt nu uw holding op!

Wat kunt u van ons verwachten?

Wij bieden u een complete dienst aan waarmee u snel uw holding of holdingstructuur heeft opgericht. Na oprichting zorgen wij ervoor dat:

 • U binnen 5 à 10 werkdagen een afschrift van de oprichtingsakte ontvangt.
 • Uw holding of holdingstructuur wordt ingeschreven in het handelsregister (KvK).
 • U een register van aandeelhouders van ons ontvangt.

Wat is een holding?

Een holding is een rechtspersoon, welke de aandelen van een onderliggende rechtspersoon bezit. In een holding worden geen bedrijfsactiviteiten uitgevoerd.  Indien u een enkele holding bij ons opricht, kost u dit € 500,00 te vermeerderen met € 15,60 voor de uittreksels uit het handelsregister en 21% BTW.

Wat is een holdingstructuur?

Met een holdingstructuur wordt aangegeven dat het niet gaat om een enkele BV maar dat meerdere BV’s bij elkaar zijn gebracht. De holding vormt dan de BV die het hoogst in de structuur wordt gezien. De BV’s vallen als het ware onder de holding. Het oprichten van een holdingstructuur met 1 dochter bv kost u € 1000,00 te vermeerderen met € 30,80 voor de uittreksels uit het handelsregister en 21% BTW.

Dit klinkt in eerste instantie alleen iets dat alleen grote (internationale) bedrijven doen. Toch is dit ook interessant voor kleinere bedrijven. Het oprichten van een  holding biedt u als ondernemer meer veiligheid en flexibiliteit. Lees in de volgende alinea’s meer over de voordelen voor u als ondernemer.

Fiscale eenheid

Iedere BV in een holdingstructuur is in principe zelfstandig belastingplichtig. Het is mogelijk dat onder voorwaarden de verschillende bv's voor de vennootschapsbelasting gezamenlijk een fiscale eenheid vormen. In dit geval worden zij gezien als één belastingplichtige. Een belangrijk voordeel is dat winsten en verliezen onderling kunnen worden verrekend. Een belangrijk nadeel is dat iedere bv hoofdelijk aansprakelijk is voor de totale belastingschuld van de fiscale eenheid.

Nadelen handelen vanuit 1 bv

Indien u onderneemt vanuit één bv, dan zijn al uw bedrijfsactiviteiten hierin ondergebracht. Hierbij kunt u denken aan het bedrijfspand, uw pensioen, de daadwerkelijke onderneming en het vermogen van de bv. Dat alles hier is ondergebracht biedt u een goed overzicht maar er zitten ook risico’s aan vast.

Het grootste nadeel van het hebben van 1 bv is dat bij financiële tegenslag alle schuldeisers zich kunnen verhalen op het hele vermogen van de bv. U loopt dan het risico dat alles wat u opgebouwd heeft in één keer verloren gaat. Met een holdingstructuur kunt u dit voorkomen, u kunt dan namelijk de verschillende bedrijfsactiviteiten in meerdere bv’s onderverdelen.

Een holding opheffen

Wanneer u een opgerichte holding wilt opheffen moet u deze rechtspersoon eerst ontbinden. Dit kan alleen gedaan worden door een besluit genomen op de algemene aandeelhoudersvergadering. Nadat de holding BV is ontbonden is deze niet altijd direct beëindigd. Wanneer er op het moment van ontbinding geen vermogen in de holding zit, is dit wel het geval. Is er wel vermogen, dan moeten de schulden en uitkeringen eerst betaald worden. De holding blijft voortbestaan tot dit is gedaan.

Waarom uw holding oprichten bij Standaard BV?

 • Online oprichten
 • U doet direct zaken met een notariskantoor, geen tussenpersoon
 • Snelle en efficiënte oprichting
 • Aandelenregister inbegrepen
 • Kan ook bij volmacht via door u te kiezen notaris
 • Kosten in verband met raadplegen diverse register inbegrepen

Richt nu uw holding op!

Zakelijke rekening

Een zakelijke rekening is niet verplicht als u een bedrijf start. Het is wel raadzaam om een zakelijke rekening te openen als u een BV opricht, omdat het veel voordelen geeft:

 • Financieel overzicht
 • Gescheiden privérekening
 • Professionele uitstraling
 • Aftrekbaar van de belasting

Boekhouders en accountants stellen een zakelijke rekening steeds vaker verplicht, voordat ze de administratie willen beheren. Daarnaast hoeft u een zakelijke rekening vanwege de kosten niet af te slaan. Een zakelijke rekening opent u bij Knab namelijk al voor € 6,- per maand.

Meer informatie

Meer informatie over een holding oprichten

Wilt u een holding oprichten? Klik dan hier om naar het aanvraagformulier te gaan. Heeft u vragen over een holding? Neem dan contact met ons op door te bellen naar 0320 247394 of vul het onderstaande contactformulier in.