Werkmaatschappij oprichten

In drie simpele stappen uw werkmaatschappij oprichten. Vul de benodigde gegevens in via onze website en ontvang binnen vijf tot tien werkdagen een concept oprichtingsakte van uw werkmaatschappij. Zodra u akkoord geeft en de oprichtingsakte ondertekend heeft, schrijft Standaard BV uw werkmaatschappij in bij de Kamer van Koophandel en is uw holding met werkmaatschappij opgericht.

 • Binnen 5 à 10 werkdagen een conceptakte voor uw werkmaatschappij
 • Oprichting van de holding en werkmaatschappij voor slechts € 1000,-
 • Direct ingeschreven bij de Kamer van Koophandel
 • Volledige oprichting: u kunt direct beginnen met ondernemen

Kosten van een werkmaatschappij oprichten

Voor de oprichting van een werkmaatschappij en holding betaalt u slechts € 1000,- exclusief btw. Hier komt nog € 30,40 bij voor het aanvragen van de uittreksels van de Kamer van Koophandel. Op deze pagina vindt u een overzicht van de kosten: kosten werkmaatschappij oprichten.

Werkmaatschappij oprichten incl. nieuwe holding € 1000,-
Werkmaatschappij oprichten bij bestaande holding € 500,-
Uittreksels handelsregister € 30,80

Indien een reeds bestaande rechtspersoon de oprichtende partij is komen er kosten bij voor inzage in het handelsregister. Deze bedragen € 4,70 per betrokken rechtspersoon. Voorgenoemde bedragen zijn exclusief 21% BTW.

Let op: de Kamer van Koophandel zal u ná de inschrijving van de werkmaatschappij een aparte factuur toezenden voor de eenmalige inschrijfvergoeding. Deze kosten komen dus bovenop onze declaratie, maar worden rechtstreeks door de Kamer van Koophandel aan u in rekening gebracht. De kosten bedragen € 51,30 per op te richten rechtspersoon.

Werkmaatschappij oprichten

Waarom een werkmaatschappij oprichten bij Standaardbv.nl?

Richt direct een werkmaatschappij op door ons online aanvraagformulier in te vullen. U profiteert van de voordelen van Standaard BV:

 • Eenvoudig online uw werkmaatschappij oprichten
 • Slechts € 1000,- exclusief BTW en KvK-uittreksels
 • Geen tussenpersoon, maar direct contact met een notariskantoor
 • Binnen 10 werkdagen is uw werkmaatschappij opgericht
 • Inschrijving bij de Kamer van Koophandel
 • Register van aandeelhouders inbegrepen

De oprichting is compleet, zodat u direct kunt beginnen met ondernemen.

Werkmaatschappij oprichten in 3 stappen

Uw eigen werkmaatschappij oprichten in slechts drie simpele stappen is mogelijk bij Standaard BV. Doorloop de onderstaande stappen om binnen tien dagen uw werkmaatschappij op te richten.

 • Stap 1
  Werkmaatschappij oprichten voor € 1000,-

Via ons online formulier geeft u uw persoonlijke gegevens en de gegevens van uw op te richten werkmaatschappij aan ons door, zoals de naam, het doel en het vestigingsadres. Verstuur het formulier en wij gaan voor u aan de slag.

 • Stap 2
  Conceptakte van uw werkmaatschappij

Na de verzending van het formulier nemen wij uw aanvraag in behandeling. Binnen vijf tot tien werkdagen ontvangt u een conceptakte van de oprichting van uw werkmaatschappij. Ook ontvangt u een declaratie.

 • Stap 3
  Oprichtingsakte van uw werkmaatschappij

Zodra uw holding met werkmaatschappij is opgericht, sturen wij u de officiële documenten toe: een afschrift van de oprichtingsakte, het register van aandeelhouders en het uittreksel van de Kamer van Koophandel.

Richt direct uw werkmaatschappij op!

Wat is een werkmaatschappij?

Een werkmaatschappij is een bv waar de dagelijkse werkzaamheden zich in afspelen. De werkmaatschappij wordt opgericht als dochtermaatschappij van een andere bv: de holding. Voor het oprichten van een werkmaatschappij heeft u altijd een holding nodig. De oprichting van een werkmaatschappij met holding kost u bij Standaard BV slechts € 1000,- exclusief btw. Daarnaast betaalt u € 30,80 voor de uittreksels van het handelsregister.

Wat is een holding?

Een holding is een rechtspersoon die de aandelen van een onderliggende rechtspersoon bezit. De aandelen van de werkmaatschappij zijn in handen van de holding. Het voordeel van deze constructie is dat de werkmaatschappij winstdividend kan uitbetalen naar de holding. Hiermee loopt de winst geen risico bij een faillissement.

Voordelen oprichting van een werkmaatschappij

Het grootste pluspunt van een werkmaatschappij is de beperking van risico’s. Het geld dat in de werkmaatschappij zit, kan belastingvrij als winst uitgekeerd worden naar de holding. Dit heeft de volgende voordelen:

 • Bij een faillissement van de werkmaatschappij kunnen schuldeisers geen beroep doen op het geld dat is uitgekeerd aan de holding.
 • Onroerend goed kan op naam van de holding gezet worden, zodat dit veilig is bij een faillissement van de werkmaatschappij.
 • De holding kan de winstuitkeringen gebruiken voor pensioenopbouw of beleggingen.
 • U profiteert van fiscale voordelen, zoals de deelnemingsvrijstelling.
 • De verkoop van een onderneming met een holdingstructuur is veel eenvoudiger.

Werkmaatschappij oprichten

Risicospreiding

Wanneer u kiest voor één bv, dan worden al uw bedrijfsactiviteiten ondergebracht in deze bv. Uw bedrijfspand, pensioen en het vermogen van de bv zijn eigendom van de bv. Bij een faillissement kunnen schuldeisers dan ook beslag leggen op het gehele vermogen van de bv. Bij een holdingstructuur met een werkmaatschappij is dit niet het geval. U kunt uw pand en een gedeelte van het vermogen op naam van de holding zetten. Dit betekent dat schuldeisers dit niet kunnen aantasten bij een faillissement van de werkmaatschappij.

De holding vormt een fiscale eenheid

Elke bv van een holding is belastingplichtig, maar het is mogelijk om de bv’s tot een fiscale eenheid te vormen voor de vennootschapsbelasting. Het voordeel hiervan is dat winsten en verliezen onderling verrekend kunnen worden. Het vormen van een fiscale eenheid heeft ook een nadeel: elke bv is hoofdelijk aansprakelijk voor de gehele belastingschuld van alle bv’s.

Nadelen van een werkmaatschappij

Om u een helder beeld te geven van de mogelijkheden van een werkmaatschappij, benoemen we ook de nadelen. Zo kunt u een goede afweging maken of een werkmaatschappij oprichten voor u de beste oplossing is.

 • De holdingstructuur is complexer dan één bv, omdat u werkt met een moedermaatschappij (holding) die de aandelen bezit van de dochtermaatschappij (werkmaatschappij).
 • Hogere kosten voor de oprichting, aangifte en jaarrekening. U richt al een bv op vanaf € 500-.

Naast het oprichten van een werkmaatschappij, kunt u bij ons ook terecht voor:

Zakelijke rekening

Met een zakelijke rekening heeft u vele voordelen als u een BV opricht. Het is niet verplicht, maar het levert u onder meer het volgende op:

 • Financieel overzicht van inkomende en uitgaande facturen
 • Privérekening gescheiden
 • Professionele bedrijfsuitingen op de
  facturen
 • Kosten zijn aftrekbaar van de belasting

Boekhouders en accountants eisen steeds vaker een zakelijke rekening, voordat ze de administratie van een bedrijf beheren. Daarnaast wordt het steeds voordeliger om een zakelijke rekening te openen voor uw BV. De kosten zijn aftrekbaar van de belasting en ook de tarieven zijn heel redelijk. Een zakelijke rekening opent u bij Knab bijvoorbeeld al voor € 6,- per maand.

Meer informatie

Naast het oprichten van een werkmaatschappij, kunt u bij ons ook terecht voor:

Vragen over een werkmaatschappij oprichten?

Wilt u direct een werkmaatschappij oprichten, dan vult u het aanvraagformulier in. Voor meer informatie over het oprichten van een werkmaatschappij kunt u contact met ons opnemen via 0320 247 394 of via het onderstaande contactformulier.