Wat is een holding?

Een holding is een van de soorten BV’s die u kunt oprichten. Het is dan ook, net als de BV, een vennootschap. Het grootste verschil met een BV is dat de holding alleen geld, vermogen of aandelen vasthoudt of bewaart. Ze voert zelf geen daadwerkelijke werkzaamheden uit.

Heeft u vragen over de holding(structuur)? Neem dan contact met ons op via 0320 247 394 of ons contactformulier.

De holdingstructuur

Een holding is de overkoepelende BV van de uitvoerende BV’s, de werkmaatschappijen. Deze structuur heet de holdingstructuur. In een holding houden of bewaren aandeelhouders hun aandelen, vermogen of andere waardevolle zaken. Het is dus een BV die zelf geen werkzaamheden uitvoert, maar waar wel aandelen in gehouden worden.

Soorten holdingstructuren

Er zijn diverse holdingstructuren. We leggen graag de verschillen uit tussen de persoonlijke holding en de tussenholding.

Persoonlijke holding

Bij een persoonlijke holding spreken we over een holding waarvan u 100% eigenaar bent. Met een persoonlijke holding bepaalt u dus zelf het beleid en bepaalt u zelf hoeveel winst er wordt uitgekeerd aan uzelf. Uw titel is dan ook DGA: Directeur Groot Aandeelhouder.

Tussenholding

Een tussenholding is een holding die valt tussen de persoonlijke holding en de werkmaatschappij. Met een tussenholding creëert u een gescheiden vermogen van de werkmaatschappij. Met een tussenholding hebben meerdere aandeelhouders zeggenschap. Dit kan goed van pas komen als u bijvoorbeeld een bedrijfspand heeft gekocht.

De werkmaatschappij

Een werkmaatschappij is de BV die onder de holding hangt. De werkmaatschappij wordt ook wel dochteronderneming genoemd. Dit is een BV waar de dagelijkse werkzaamheden worden uitgevoerd. Vanuit de werkmaatschappij verzendt u facturen, ontvangt u inkomsten en betaalt u de kosten. Een holding maakt dus geen omzet, dit doet de werkmaatschappij.

Inkomsten van een holding

In tegenstelling tot de werkmaatschappij maakt de holding zelf dus geen omzet. Hoe komt de holding dan toch aan geld? Een werkmaatschappij is eigenlijk een normale BV en maakt dus omzet. Over de winst die ze draait, betaalt ze belastingen. De nettowinst die vervolgens overblijft, kan als dividend uitbetaald worden aan de holding.

Aandelen verkopen

Een andere manier voor een holding om aan inkomsten te komen, is om de aandelen te verkopen.

Voordelen en nadelen van een holding

Een holding brengt een aantal voordelen met zich mee. We leggen ze graag uit.

 • Risicospreiding
 • Zoals al eerder beschreven, bewaart de holding de waardevolle zaken van de werkmaatschappij. Doordat deze zaken niet op de naam van de werkmaatschappij staan, zijn ze veilig zodra de werkmaatschappij failliet gaat.
 • Fiscaal voordeel
 • In Nederland zijn de dividenden die de werkmaatschappij aan de holding uitkeert, vrijgesteld van belasting. Dit is gedaan zodat het bedrijf geen belasting hoeft te betalen die ook al in de werkmaatschappij is betaald.
 • Hypotheek
 • In het geval van een persoonlijke holding is het mogelijk om een hypotheek af te sluiten bij uw eigen holding. Op deze manier betaalt u geen geld aan de bank, maar blijft al het geld in uw eigen bezit.
 • Participatie in diverse BV’s
 • Omdat een holding boven meerdere werkmaatschappijen kan staan, kunt u eenvoudig deelnemen aan diverse BV’s.

Een holding brengt ook enkele nadelen met zich mee, al zijn dit er veel minder dan de voordelen.

 • Bij het oprichten van een holding met een werkmaatschappij betaalt u dubbele oprichtingskosten. Bij Standaard BV is dit € 1000,- in plaats van € 500,- voor een enkele BV.
 • De holding heeft een eigen KvK-nummer en moet een eigen zakelijke rekening hebben. U moet hierdoor voor de holding en de BV apart de administratie bijhouden.
 • Bij meerdere BV’s betekent een dubbele administratie ook een dubbele aangifte.

Holding oprichten

Bij Standaard BV helpen we u graag bij het oprichten van een holding of een holdingstructuur. Het proces is bij ons opgedeeld in 3 stappen.

Stap 1

Via ons online formulier meldt u uw holding aan. U vult hierbij de benodigde gegevens in, zoals de naam, het vestigingsadres en de doelomschrijving.

Stap 2

Zodra we uw aanvraag ontvangen, stellen we een concept oprichtingsakte op, deze ontvangt u binnen 5 à 10 werkdagen. U ontvangt ook een declaratie en, indien van toepassing, de volmacht per e-mail.

Stap 3

Als u akkoord gaat, richten we de BV op. Na oprichting ontvangt u van ons een afschrift van de oprichtingsakte, een register met alle aandeelhouders en een uittreksel van de inschrijving in het handelsregister.

Richt nu uw holding op!

Contact

Heeft u vragen over de holding(structuur) of wilt u graag weten of een holding bij u past? Neem gerust contact op met ons op via 0320 247 394 of door ons contactformulier in te vullen.

Standaard BV is een initiatief van Hak & Rein Vos juridisch adviseurs en notarissen. Lees meer over Standaard BV op de pagina Over StandaardBV.nl.