De voordelen van een BV

Een BV (besloten vennootschap), een van de vele organisatievormen die u voor uw bedrijf kunt kiezen, brengt vele voordelen met zich mee. Voordat u een rechtsvorm kiest, is het belangrijk om stil te staan bij de voor- en nadelen van een BV.

Met welke voordelen van een BV krijgt u te maken?

Bij een BV profiteert u het meeste van:

  • U bent niet hoofdelijk aansprakelijk voor eventuele schulden.
  • Over de winst betaalt u minder belasting dan over reguliere inkomsten.
  • U kunt BV’s met een holdingstructuur gebruiken om risico’s en bezittingen te scheiden.
  • Het startkapitaal van een BV bedraagt slechts € 0,01.
  • Een BV komt professioneler over dan bijvoorbeeld een VOF of eenmanszaak.

Voordeel 1: Beperkte aansprakelijkheid

Als bestuurder van een BV bent u niet hoofdelijk aansprakelijk voor de schulden die de BV maakt. Dit komt doordat de besloten vennootschap een rechtspersoon is. Dit houdt in dat zij zelf afspraken moet nagaan en schulden kan hebben. U bent dus niet aansprakelijk met uw privévermogen.

De beschermde aansprakelijkheid geldt overigens alleen wanneer het bestuur zich houdt aan de regels omtrent behoorlijk bestuur. Wanneer leden van het bestuur zich schuldig maken aan onbehoorlijk bestuur kunnen zij alsnog aansprakelijk gesteld worden met het privévermogen. Dit heet bestuurlijke aansprakelijkheid.

Voordeel 2: Slechts een lage winstbelasting

Over de winst van een BV betaalt u belasting: de winstbelasting. Deze belasting is aanzienlijk lager dan de inkomstenbelasting die u betaalt bij een eenmanszaak of VOF wanneer u verwacht een hoge winst te behalen. De inkomstenbelasting in de hoogste belastingschijf bedraagt op dit moment 52%. De belasting over de winst van een BV is slechts 16,5 of 25%. U betaalt dus aanzienlijk minder belasting wanneer u een BV opricht.

Voordeel 3: Nieuw investeerders

Het is voor investeerders aantrekkelijk om aandelen te hebben in een BV. De investeerder krijgt namelijk voor de hoogte van zijn investering aandelen. Op deze manier is hij of zij mede-eigenaar voor zijn deel aan aandelen. Maar door het feit dat de investeerder dan een aandeelhouder is, is hij niet aansprakelijk voor eventuele schulden. Investeerders en aandeelhouders zijn alleen aansprakelijk voor hun ingebrachte investering.

Voordeel 4: De holdingstructuur

Met een holding is het mogelijk om meerdere BV’s op te richten en deze onder dezelfde holdingstructuur te hangen. Ondernemen is risico’s nemen en met een holdingstructuur beschermt u alle waardevolle eigendommen van de BV. Gaat de BV failliet? Dan zijn deze eigendomen veilig.

Voordeel 5: Hypotheek

Voor ondernemers is het vaak lastig om een hypotheek te krijgen bij een bank. Als eigenaar van een BV is het mogelijk om vanuit de BV een hypothecaire lening aan te vragen. Met de bijhorende voorwaarden en eisen heeft u zelfs recht op hypotheekrenteaftrek. U betaalt de rente dus aan uw eigen BV.

Voordeel 6: Professionele uitstraling

Een BV moet zich aan diverse regels houden. Zo moet u als eigenaar de boekhouding op orde hebben en moet u ieder jaar de jaarcijfers indienen bij de KvK. Een BV wordt vaak sneller serieus genomen dan andere bedrijven en straalt dus professionaliteit uit tegenover klanten en potentiële zakenpartners.

Voordelen van een BV tegenover een VOF of eenmanszaak

Gaat u uw eigen bedrijf oprichten, maar weet u nog niet zo goed voor welke ondernemingsvorm u moet kiezen? We lichten graag de pluspunten uit van een BV ten opzichte van een VOF en een eenmanszaak.

Tegenover een VOF

Wanneer u twijfelt tussen de BV en de VOF, is het belangrijk om te kijken naar de verwachte winst die u gaat maken. Verwacht u veel winst te behalen? Dan stellen we voor om een BV op te richten. Dit brengt meerdere voordelen met zich mee, omdat u bijvoorbeeld niet zelf aansprakelijk bent, maar de BV. Daarnaast zijn de belastingpercentages bij een BV voordeliger wanneer u veel verwacht te verdienen.

Tegenover een eenmanszaak

Twijfelt u juist tussen een BV of een eenmanszaak? Dan is het in meerdere opzichten beter om te kiezen voor een BV. Zo is de BV aansprakelijk, is het een rechtspersoon en heeft de BV vaak een professionelere uitstraling dan een eenmanszaak. Nadelen waar u wel te maken krijgt, is dat u bij een eenmanszaak bij een lagere winst minder belasting betaalt en dat het oprichten van een eenmanszaak minder geld kost.

Nadelen van de BV

Naast de vele voordelen van een BV zijn er enkele nadelen. Hieronder lichten we er twee toe.

Nadeel 1: Fiscaal nadeel

Het eerste nadeel is er een op het gebied van de belasting. Wanneer u kiest voor een BV, profiteert u niet van aftrekposten zoals de startersaftrek, zelfstandigenaftrek en mkb-winstvrijstelling. Dit zijn aftrekposten waar ondernemingsvormen zoals de eenmanszaak of VOF wel van profiteren. Dit is echter alleen voordeliger wanneer u een lagere winst verwacht te behalen.

Nadeel 2: Administratief nadeel

Voor een BV dient u een keer per jaar een jaarrekening op te stellen. Als u ervoor kiest om dit uit te besteden, betaalt u hier uiteraard accountantskosten voor.

Profiteer van de voordelen van een BV

Door een BV op te richten profiteert uw onderneming van de vele voordelen. U richt de besloten vennootschap eenvoudig online op. Heeft u eerst meer vragen over de voordelen van een BV? Neem dan contact op met de adviseurs van Standaard BV via info@standaardbv.nl of 0320 289 460.