De voordelen van een BV

Een besloten vennootschap is een van de vele organisatievormen die u voor uw bedrijf kunt kiezen. Voordat u dus een rechtspersoon kiest, is het belangrijk om stil te staan bij de voor- en nadelen van een BV.

Wat zijn de voordelen van een BV?

De grootste voordelen van een BV zijn:

  • U bent niet hoofdelijk aansprakelijk voor eventuele schulden.
  • U betaalt minder belasting over winst dan over reguliere inkomsten.
  • U kunt BV’s met een holdingstructuur gebruiken om risico’s en bezittingen te scheiden.
  • Het startkapitaal van een BV bedraagt slechts € 0,01.
  • Een BV oogt professioneler dan bijvoorbeeld een eenmanszaak of VOF.

Aansprakelijkheid

Als bestuurder van een BV bent u niet hoofdelijk aansprakelijk voor de schulden die de BV maakt. Een besloten vennootschap is namelijk een rechtspersoon. Dit maakt dat de onderneming zelf aansprakelijk is voor eventuele schulden. U kunt dus niet aansprakelijk gesteld worden met uw privé vermogen.

De beschermde aansprakelijkheid geldt overigens alleen wanneer het bestuur zich houdt aan de regels omtrent behoorlijk bestuur. Wanneer leden van het bestuur zich schuldig maken aan onbehoorlijk bestuur kunnen zij alsnog aansprakelijk gesteld worden met het privé vermogen. Dit heet bestuurlijke aansprakelijkheid.

Belasting over winst

U betaalt belasting over de winst van een BV. Deze belasting is aanzienlijk lager dan de inkomstenbelasting die u betaalt bij een eenmanszaak of VOF. De inkomstenbelasting in de hoogste belastingschijf bedraagt op dit moment 52%. De belasting over de winst van een BV is slechts 16,5 of 25%. U betaalt dus aanzienlijk minder belasting wanneer u een BV opricht.

Risicospreiding via holding

Ondernemen is risico’s nemen. Door meerdere BV’s in een holding op te richten, spreidt u deze risico’s. Een holding zorgt ervoor dat de BV’s in principe onder hetzelfde moederbedrijf vallen, maar tegelijkertijd unieke bedrijven zijn. U kunt dan uw risicovolle investeringen scheiden van de veilige activiteiten. Hierdoor lopen niet al uw bedrijven gevaar wanneer de risicovolle investering niet het gewenste resultaat oplevert.

Startkapitaal

U heeft slechts 1 cent startkapitaal nodig om een BV op te richten. Veel mensen denken nog steeds dat het oprichten van een besloten vennootschap een flinke investering is. Het verplichte startkapitaal van € 18.000,- is echter in 2012 afgeschaft. Er is nog wel startkapitaal nodig, maar dit mag dus ook 1 cent zijn.

Nieuwe investeerders

Heeft u aanvullend kapitaal nodig voor uw onderneming? Door aandelen uit te geven maakt u uw bedrijf aantrekkelijk voor potentiële geldschieters. Als aandeelhouder lopen de investeerders namelijk een beperkt risico. Zij kunnen alleen aansprakelijk gesteld worden voor hun initiële investering. Een aandeelhouder loopt dus weinig risico, terwijl hij wel kan profiteren van de winst die uw onderneming maakt.

Professionele indruk

Een BV is gebonden aan bepaalde regels. U moet uw boekhouding bijvoorbeeld op orde hebben en u moet de jaarcijfers indienen bij de Kamer van Koophandel. Deze verantwoordelijkheid zorgt ervoor dat een BV eerder serieus genomen wordt door klanten en potentiële zakenpartners.

Profiteer van de voordelen van een BV

Door een BV op te richten profiteert uw onderneming van de vele voordelen. U richt de besloten vennootschap eenvoudig online op. Heeft u eerst meer vragen over de voordelen van een BV? Neem dan contact op met de adviseurs van Standaard BV via info@standaardbv.nl of 0320 289 460.