Veelgestelde vragen over het UBO-register concept

Wanneer u een onderneming opricht of al eigenaar bent van een onderneming, is het verplicht om de eigenaren en betrokkenen van de onderneming in te schrijven in het UBO-register. Dit register is sinds 27 september 2020 in Nederland verplicht en in België zelfs al eerder.

Om er zeker van te zijn dat u op de hoogte bent van het UBO-register, vertellen we u er graag meer over. Wordt uw vraag niet beantwoord? Neem dan gerust contact met ons op.

0320 247 394 Neem contact met ons op voor vragen

Snel naar:


Wat is het UBO-register?

Het UBO-register is een register waar de eigenaren en betrokkenen van een onderneming in genoemd worden. De reden van het bestaan van dit register is om financieel-economische criminaliteit tegen te gaan, zoals witwassen en fraude. Het UBO-register is onderdeel van het Handelsregister van de KVK.

Wie is de UBO binnen mijn BV?

Wanneer we het hebben over een UBO (Ultimate Beneficial Owner), spreken we over eigenaren en betrokkenen van de onderneming. Het kan dus zijn dat u meerdere UBO’s moet inschrijven.

Een UBO is:

 • een persoon met meer dan 25 procent van de aandelen;
 • een persoon met meer dan 25 procent van de stemrechten;
 • een persoon met meer dan 25 procent van het eigendomsbelang;
 • een persoon die feitelijke zeggenschap over de onderneming heeft.


Deze richtlijnen horen bij een UBO van een BV of een NV, niet bij de overige soorten organisaties.

Voor wie is de inschrijving in het UBO-register verplicht?

Voor diverse organisaties is het verplicht om de UBO’s in te schrijven bij de KVK. De BV is er hier één van. Richt u een BV op of heeft u al een bestaande BV, maar heeft u nog geen UBO’s ingeschreven? Zorg er dan voor dat u dit op tijd doet. Bestaande BV’s, opgericht voor 27 september 2020, moeten zijn ingeschreven voor 27 september 2022.

Wie moet de UBO’s inschrijven?

Het bestuur van de BV is verantwoordelijk voor de UBO-opgave en het actueel houden van de gegevens. Wanneer er iets verandert, moet het bestuur dit dus zo snel mogelijk aanpassen. De KVK adviseert bij de opgave niet wie de UBO’s binnen uw bedrijf zijn. U bent hier zelf voor verantwoordelijk. We helpen u graag bij een juiste en volledige opgave in het UBO-register.

0320 247 394 Contactformulier

Welke gegevens komen te staan in het UBO-register?

Van de UBO komen verschillende gegevens in het register te staan. Hiervan zijn een aantal openbaar en een aantal niet. Het UBO-register voldoet aan de eisen van de AVG.

Openbaar

 • Voor- en achternaam
 • Geboortemaand en -jaar
 • Nationaliteit
 • Woonstaat
 • Aard en omvang van het economische belang in de BV


Niet openbaar

 • BSN of TIN
 • Geboortedag
 • Geboorteland en -plaats
 • Woonadres
 • Kopie geldig identiteitsbewijs
 • Afschrift van document waar de aard en omvang van het economische belang in staat


Minderjarige UBO

Wanneer een UBO minderjarig is, kunnen de gegevens worden afgeschermd, ook al zijn deze gegevens normaal gesproken openbaar.

Kan ik inzien wie mijn gegevens heeft opgezocht?

Het is als UBO niet mogelijk om in te zien wie uw gegevens heeft bekeken. Het is echter wel mogelijk om een verzoek in te dienen bij de KVK om te zien hoe vaak uw gegevens zijn bekeken. Een inzage van de Financiële Inlichtingeneenheid (FIU-Nederland) telt niet mee in dit aantal.

Wie beheert het UBO-register?

Het UBO-register valt in Nederland onder de Kamer van Koophandel en is ondergebracht bij het Handelsregister. De KVK beheert het register en houdt verder alleen de consistentie van de inschrijvingen in de gaten.

We helpen u bij de inschrijving

Bij Standaard BV helpen we u graag bij de UBO-opgave. Bij de BV’s die we zelf oprichten, kunnen we dit direct na de oprichting doen. Is uw BV al eerder opgericht? Dan helpen we u uiteraard alsnog bij de inschrijving. Maak gebruik van onderstaand formulier of bel 0320-24 73 94. Ook voor vragen over het UBO-register staan we u graag te woord.

We wijzen u op ons privacybeleid

Naam*
Bedrijf
E-mailadres*
Telefoonnummer
Vraag/ opmerking*

Niet leesbaar? Verander tekst

We wijzen u op onze Privacy- en cookieverklaring.