Startkapitaal van een besloten vennootschap (BV)

Hoeveel startkapitaal is er nodig om een BV op te richten? Vroeger was het zo dat elke besloten vennootschap een startkapitaal van € 18.000 euro moest hebben. Deze regel is echter in 2012 herzien: de flex BV. Inmiddels kunt u met elk gewenst startkapitaal een BV oprichten. Hoewel het aantrekkelijk is om met een laag startkapitaal te starten, is dit niet altijd een verstandige keuze. Door een te laag startkapitaal loopt u namelijk het risico om aansprakelijk te zijn met uw privé vermogen. We leggen u graag uit hoe dit werkt.

Wilt u persoonlijk advies over hoeveel startkapitaal uw BV nodig heeft? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via info@standaardbv.nl of 0320 247 394.

BV oprichten zonder startkapitaal

Sinds de wetswijziging in 2012 kunt u een BV oprichten zonder daar een flink geldbedrag aan startkapitaal in te investeren. U kunt al een BV oprichten vanaf 1 cent. Dit heeft echter wel gevolgen voor de aansprakelijkheid van de BV.

Door een BV op te richten creëert u namelijk een rechtspersoon die volgens de wet dezelfde verplichtingen aan kan gaan als een natuurlijk persoon. Het bestuur moet er vervolgens voor zorgen dat de BV alleen verplichtingen aangaat waarvan redelijkerwijs verwacht mag worden dat deze betaald kunnen worden. Als een BV failliet gaat, zal een curator kijken naar de verplichtingen die de BV aangegaan is. Als dan blijkt dat er bijna geen startkapitaal gestort is, maar er wel financiële verplichtingen aangegaan zijn, dan kan een curator oordelen dat het bestuur onzorgvuldig gehandeld heeft. Het bestuur heeft dan het voortbestaan van de BV in gevaar gebracht door een verplichting aan te gaan waar de onderneming onvoldoende geld voor had. In deze gevallen is het bestuur ook met het privé vermogen aansprakelijk.

BV oprichten met startkapitaal

Meestal wordt een BV nog steeds opgericht met voldoende startkapitaal. Hoeveel dit precies is, hangt sterk af van de branche waarin de onderneming opereert en van de verplichtingen die het bestuur van plan is aan te gaan. Bij veel BV’s wordt er uiteindelijk toch gekozen voor het standaard startkapitaal van € 18.000,-. Dit is sinds 2012 niet meer verplicht, maar nog wel gebruikelijk.

Een startkapitaal biedt het bestuur meer bescherming tegen de aansprakelijkheid met het privé vermogen. Echter bent u zelfs met € 18.000,- startkapitaal niet volledig beschermd tegen de risico aansprakelijkheid. U kunt namelijk nog steeds verplichtingen aangaan waar de BV vrijwel onmogelijk aan kan voldoen. Het bestuur is dan nog steeds aansprakelijk met het privé vermogen.

Niet-geldelijk startkapitaal

Startkapitaal wordt vaak gestort in de vorm van direct opneembaar geld. Dit is echter geen verplichting. U kunt ook startkapitaal hebben in de vorm van goederen. Door bijvoorbeeld bureaus, stoelen of computers te schenken aan de BV mag u de dagwaarde van deze goederen rekenen als startkapitaal. U kunt dus een aardig startkapitaal verzamelen zonder hiervoor direct veel geld over te maken.

Online uw besloten vennootschap oprichten

Of u nu kiest voor een BV met of zonder startkapitaal, u richt de nieuwe rechtspersoon eenvoudig online op via Standaardbv.nl.

Via het online oprichtingsformulier geeft u de noodzakelijke informatie aan ons door en wij gaan vervolgens aan de slag. Binnen vijf à tien werkdagen ontvangt u een concept-oprichtingsakte en een declaratie. Hebt u vragen over het startkapitaal of over het oprichten van een BV in het algemeen? Neem dan contact met ons op.