Wat is een geruisloze inbreng in BV?

Wanneer u een eenmanszaak of een VOF wilt omzetten naar een BV, kunt u gebruik maken van de geruisloze inbreng. In de komende jaren vinden er veel wijzigingen plaats op het gebied van belastingheffing. Het kan daarom aantrekkelijk zijn om uw onderneming in te brengen in een BV, bijvoorbeeld via de geruisloze inbreng.

Laat uw onderneming geruisloos inbrengen

Wanneer kiezen voor een geruisloze inbreng?

Het is verstandig om te kiezen voor een geruisloze inbreng, in plaats van een ruisende of activa-passiva inbreng, wanneer u meerwaarde heeft op uw bedrijfspand óf wanneer u beschikt over fiscale reserves. U hoeft namelijk geen inkomstenbelasting over deze bedragen te betalen.

Andere redenen om uw eenmanszaak of VOF om te zetten naar een BV, zijn:

  • U bent zelf niet meer privé aansprakelijk.
  • U heeft een hoge omzet, waardoor de BV voordeliger is dankzij de vennootschapsbelasting met een lager belastingtarief.

Geruisloze inbreng VOF in BV

Heeft u een VOF die u wilt omzetten naar een BV? Dan heeft u drie mogelijkheden, namelijk:

  1. de activa-passiva inbreng
  2. de geruisloze inbreng
  3. de ruisende inbreng

De activa-passiva inbreng wordt voor de VOF vaak als de meest eenvoudige methode gezien bij een omzetting, maar wanneer u beschikt over fiscale reserves is deze niet altijd verstandig. Bij een activa-passiva inbreng moet u hierover namelijk wel inkomstenbelasting betalen, bij de geruisloze inbreng niet.

Als derde optie is er de ruisende omzetting, maar deze is vaak duurder door de inbrengbalans en een toelichting bij de waarderingsgrondslagen.

VOF inbrengen in BV

Geruisloze inbreng eenmanszaak in BV

Bent u juist van plan om uw eenmanszaak om te zetten naar een BV? Dan gelden dezelfde mogelijkheden als bij de VOF. U kiest uit de activa-passiva, de ruisende of de geruisloze inbreng in een BV.

Ondernemers die al een tijd met hun eenmanszaak werkzaamheden uitvoeren, kiezen regelmatig voor een geruisloze inbreng. Hierdoor hoeven ze geen inkomstenbelasting te betalen over de reserves of de meerwaarde.

Eenmanszaak inbrengen in BV

Stappenplan geruisloze inbreng

We regelen bij Standaard BV graag de inbreng van uw VOF of eenmanszaak in een BV. Voordat u uw werkzaamheden kunt uitvoeren vanuit de BV, zijn er een aantal stappen die u doorloopt:

  1. Richt een nieuwe BV op bij Standaard BV. Wij regelen de gehele oprichting voor u al vanaf € 500,-.
  2. Door middel van een notariële inbrengakte zetten we de bezittingen over op de nieuwe BV.
  3. Vervolgens staken we uw oude VOF of eenmanszaak en schrijven we deze uit bij de KVK.
  4. Als laatste moet u zelf zorgen voor het opmaken van de inbrengbeschrijving en de voorafgaande afstemming met de Belastingdienst. Uw accountant kan u hierbij helpen.

Geruisloze inbreng met terugwerkende kracht

Uw geruisloze inbreng kunnen we met terugwerkende kracht uitvoeren. Zorg ervoor dat u vóór 1 oktober de omzetting voltooit. Hij kan dan ingevoerd worden vanaf 1 januari van ditzelfde jaar.

Kosten van een geruisloze inbreng in BV

Wanneer u uw eenmanszaak of VOF omzet naar een BV, betaalt u hiervoor de standaard tarieven die we hanteren voor de oprichting van een BV. Er komen wel extra kosten voor de omzetting en het staken van de oude onderneming. Neem hiervoor contact met ons op.

BV oprichten Vanaf € 500,-
Uittreksel Kamer van Koophandel € 15,40
Geruisloze inbreng in BV Neem contact met ons op
Oude onderneming staken Neem contact met ons op

Neem contact op

Wilt u uw onderneming omzetten in een BV? Neem dan contact met ons op via 0320 247 394 of via onderstaand contactformulier.

We wijzen u op ons privacybeleid

Naam*
Bedrijf
E-mailadres*
Telefoonnummer
Vraag/ opmerking*

Niet leesbaar? Verander tekst

We wijzen u op onze Privacy- en cookieverklaring.