Eenmanszaak of BV?

Welke vorm is het beste voor uw situatie? Is dat een VOF, eenmanszaak of een BV? U heeft de keuze uit diverse soorten ondernemingsvormen bij de oprichting van een bedrijf. We helpen u graag door het verschil uit te leggen tussen de ondernemingsvormen. Lees hier ook meer over het verschil tussen een VOF en een BV.

Verschil tussen een eenmanszaak en een BV

Uiteraard zijn er verschillen tussen de eenmanszaak en de BV, maar slechts een aantal is echt belangrijk tijdens de keuze voor de oprichting. De grootste verschillen zijn de kosten en de aansprakelijkheid.

Eenmanszaak BV
Oprichting met een notariële akte Bij een eenmanszaak is een notariële akte niet verplicht. Bij een BV is een notariële akte wel verplicht.
Inschrijving bij KvK Bij een eenmanszaak is een inschrijving bij de KvK verplicht. Bij een BV is een inschrijving bij de KvK verplicht.
Bestuur Het bestuur bestaat uit de eigenaar. Het bestuur bestaat uit de directie.
Andere organen in de onderneming Er zijn geen andere organen naast de eigenaar. Er zijn aandeelhouders en eventueel is er een Raad van Commissarissen.
Is er een startkapitaal? Er is geen verplicht startkapitaal. Er is een verplicht startkapitaal van tenminste € 0,01.
Rechtspersoonlijkheid Een eenmanszaak heeft geen rechtspersoonlijkheid. Een BV heeft wel rechtspersoonlijkheid.
Aansprakelijkheid De eenmanszaak is zakelijk en privé 100% aansprakelijk. Alleen de BV is aansprakelijk, de directie is dat niet.

Verschil in aansprakelijkheid

Een van de belangrijke verschillen tussen een eenmanszaak en een BV is de aansprakelijkheid. Bij een Besloten Vennootschap is namelijk alleen het bedrijf zelf aansprakelijk. Dit komt doordat een BV rechtspersoonlijkheid heeft, waardoor hij als een rechtspersoon contracten kan aangaan en verplichtingen moet nakomen.

De eigenaar van een eenmanszaak daarentegen is 100% privé en zakelijk aansprakelijk. Als uw onderneming failliet gaat, heeft dit dus gevolgen voor uw persoonlijke vermogen.

Eenmanszaak of BV: het verschil in kosten

Naast de aansprakelijkheid spelen de kosten van de oprichting een grote rol. Voor de oprichting van een BV betaalt u meer dan voor de oprichting van een eenmanszaak. Dit komt doordat de eenmanszaak niet opgericht hoeft te worden met een notariële akte. Voor beide rechtsvormen geldt wel dat er kosten bij komen voor de inschrijving bij de KvK.

Welke vorm het beste is voor uw situatie, verschilt. Verwacht u veel winst te behalen, dan kan een BV voordeliger zijn. Voor bedrijven met een lagere winst, is een eenmanszaak al voldoende. Bij een eenmanszaak gelden namelijk andere aftrekposten die bij een BV niet gelden.

Voor- en nadelen van een BV ten opzichte van een eenmanszaak

Voordelen

  • De BV is zelf aansprakelijk
  • De BV is een rechtspersoon
  • Een BV heeft vaak een professionelere uitstraling dan een eenmanszaak
Nadelen

  • Bij een lagere winst betaalt u veel belasting
  • De oprichting kost meer, doordat een BV een notariële akte nodig heeft

Eenmanszaak omzetten naar een BV

Heeft u een eenmanszaak, maar wilt u deze omzetten naar een BV? Standaard BV helpt u graag. We kunnen u helpen bij het omzetten van uw eenmanszaak naar een BV. Binnen 5 à 10 dagen ontvangt u al een concept oprichtingsakte. Hiervoor hanteren we drie verschillende methodes, namelijk:

Eenmanszaak of BV: de oprichting

Er zijn diverse verschillen tussen het oprichten van een eenmanszaak en het oprichten van een BV.

Eenmanszaak oprichten

Om een eenmanszaak op te richten, schrijft u uw onderneming in bij de KvK. Deze inschrijving kost eenmalig € 51,30. Voor de aanmelding bij de Belastingdienst hoeft u geen initiatief te nemen.

BV oprichten

De oprichting van een BV moet u regelen bij de notaris. Daarnaast moet de BV ingeschreven worden bij de KvK. Via Standaard BV helpen we u graag bij de oprichting van uw BV. De oprichting kost met een enkele oprichter € 500,-. Dit is exclusief btw, verschotten en vrijwillige opties. Laat u door ons uw BV oprichten? Dan ontvangt u al binnen 5 tot 10 werkdagen een conceptoprichtingsakte.

Zakelijke rekening

Bij de oprichting van een eenmanszaak of BV is een zakelijke rekening niet verplicht, we raden dit echter wel aan. Als u een zakelijke rekening opent bij de oprichting van een BV, profiteert u van de volgende voordelen:

  • Een duidelijk overzicht van uw financiën met een gescheiden privérekening
  • Eenvoudig beheer van uw facturen
  • Het straalt professionaliteit uit, omdat de rekening op de naam van het bedrijf staat
  • Aftrekbare kosten van de belasting

Bij Knab opent u al een zakelijke rekening voor slechts € 6,- per maand.

Meer informatie

Contact

Wilt u meer informatie ontvangen over het verschil tussen een eenmanszaak en een BV of wilt u graag een BV oprichten? Neem dan contact met ons op.

We wijzen u op ons privacybeleid

Naam*
Bedrijf
E-mailadres*
Telefoonnummer
Vraag/ opmerking*

Niet leesbaar? Verander tekst

We wijzen u op onze Privacy- en cookieverklaring.