BV oprichten kosten

De kosten voor het oprichten van uw eigen BV zijn bij Standaard BV vanaf € 500,-. Laat in 10 dagen uw BV oprichten: u ontvangt al binnen 5 à 10 dagen de conceptoprichtingsakte.

Meld uw BV aan via onze website en we gaan direct voor u aan de slag met het opstellen van de conceptakte van oprichting. Heeft u vragen? Bel dan 0320 247 394.

  • Richt uw BV binnen 10 dagen op
  • Inclusief KvK-uittreksel en aandelenregister
  • Wij verzorgen de gehele oprichting

Overzicht van de kosten voor het oprichten van uw BV

In het onderstaande overzicht vindt u alle kosten voor het oprichten van uw BV.

Oprichting van uw BV met 1 oprichter € 500,-
Oprichting van uw BV met 2 oprichters € 625,-
KvK-uittreksel € 15,60
Startkapitaal € 0,01

Wilt u met meer dan 2 oprichters een BV oprichten? Neem dan contact met ons op. De Kamer van Koophandel zal u na de inschrijving van de BV een aparte factuur toezenden van € 51,95. Dit betreft de kosten voor de eenmalige inschrijfvergoeding. Deze kosten komen dus boven op onze declaratie en worden rechtstreeks door de Kamer van Koophandel aan u in rekening gebracht.

Als een al bestaande rechtspersoon de oprichtende partij is, komen daar kosten bij voor inzage in het handelsregister. Deze bedragen € 4,70 per betrokken rechtspersoon. Daarnaast is er een bijdrage voor het Kwaliteitsfonds Notariaat van € 8,22 per akte exclusief btw verschuldigd.

De werkzaamheden voor de oprichting van een BV vallen onder het bereik van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Op grond van die wet is de notaris onder andere verplicht een cliëntenonderzoek uit te voeren. Sinds 25 juli 2018 is die verplichting verder aangescherpt. Om te kunnen voldoen aan die strengere regels moeten we inzage nemen in diverse registers, zoals bijvoorbeeld het curatele en insolventieregister, het faillissementsregister, het handelsregister, et cetera. De kosten die daaraan verbonden zijn moeten we doorbelasten. Deze bedragen € 1,50 per betrokken (rechts)persoon.

De genoemde bedragen zijn exclusief 21% btw.

Inbegrepen in de kosten van de oprichting van de BV:

  • Conceptakte van oprichting binnen 5 à 10 werkdagen
  • Afschrift oprichtingsakte
  • Aandelenregister
  • Kosten van raadplegen diverse registers

Kosten management BV oprichten

Richt uw eigen management BV op vanaf slechts € 500,- exclusief btw. Met een management BV kunt u uzelf verhuren aan een bepaalde opdrachtgever. Het voordeel hiervan is dat u btw over producten en diensten kunt terugvragen.

Oprichting management BV € 500,-
KvK-uittreksel € 15,40

De genoemde bedragen zijn exclusief 21% btw.

Kosten holding of werkmaatschappij oprichten

Uw eigen holding of werkmaatschappij oprichten doet u al vanaf € 500,-. Wilt u een holding met een dochter BV oprichten, dan bedragen de kosten € 1000,- exclusief btw.

Enkele holding Holding met een dochter BV
Oprichting holding € 500,- € 1000,-
KvK-uittreksel € 15,40 € 30,80

De genoemde bedragen zijn exclusief 21% btw.

Kosten zakelijke rekening

Een zakelijke rekening openen is aan te raden als u een BV opricht. Bij Knab is dat al mogelijk vanaf € 6,- per maand. Deze bank is erg populair onder starters. De kosten die u met een zakelijke rekening maakt zijn ook aftrekbaar van de belasting, zoals btw op brandstof.

Met een zakelijke rekening creëert u financieel overzicht en houdt u uw privérekening gescheiden. U verdient de kosten zo ook terug: de administratie kost de boekhouder minder tijd, dus u bespaart geld. Het is ook veel professioneler als de bedrijfsnaam onder de facturen staat in plaats van uw eigen naam. Daarnaast voert de Belastingdienst periodiek controles uit, waarbij u binnen korte termijn uw boekhouding overzichtelijk moet aanbieden. Zonder gescheiden zakelijke rekening is dat moeilijk te realiseren.

Startkapitaal van een besloten vennootschap (BV)

Hoeveel startkapitaal is er nodig om een BV op te richten? Vroeger was het zo dat elke besloten vennootschap een startkapitaal van € 18.000 euro moest hebben. Deze regel is echter in 2012 herzien met de introductie van de Flex BV. Inmiddels kunt u met elk gewenst startkapitaal een BV oprichten. Hoewel het aantrekkelijk is om met een laag startkapitaal te starten, is dit niet altijd een verstandige keuze. Door een te laag startkapitaal loopt u namelijk het risico om aansprakelijk te zijn met uw privévermogen. We leggen u graag uit hoe dit werkt.

Wilt u persoonlijk advies over hoeveel startkapitaal uw BV nodig heeft? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via info@standaardbv.nl of 0320 247 394.

BV oprichten zonder startkapitaal

Sinds de wetswijziging in 2012 kunt u een BV oprichten zonder daar een flink geldbedrag aan startkapitaal in te investeren. U kunt al een BV oprichten vanaf 1 cent. Dit heeft echter wel gevolgen voor de aansprakelijkheid van de BV.

Door een BV op te richten creëert u namelijk een rechtspersoon die volgens de wet dezelfde verplichtingen aan kan gaan als een natuurlijk persoon. Het bestuur moet er vervolgens voor zorgen dat de BV alleen verplichtingen aangaat waarvan redelijkerwijs verwacht mag worden dat deze betaald kunnen worden. Als een BV failliet gaat, zal een curator kijken naar de verplichtingen die de BV aangegaan is. Als dan blijkt dat er bijna geen startkapitaal gestort is, maar er wel financiële verplichtingen aangegaan zijn, dan kan een curator oordelen dat het bestuur onzorgvuldig gehandeld heeft. Het bestuur heeft dan het voortbestaan van de BV in gevaar gebracht door een verplichting aan te gaan waar de onderneming onvoldoende geld voor had. In deze gevallen is het bestuur ook met het privévermogen aansprakelijk.

BV oprichten met startkapitaal

Meestal wordt een BV nog steeds opgericht met voldoende startkapitaal. Hoeveel dit precies is, hangt sterk af van de branche waarin de onderneming opereert en van de verplichtingen die het bestuur van plan is aan te gaan. Bij veel BV’s wordt er uiteindelijk toch gekozen voor het standaard startkapitaal van € 18.000,-. Dit is sinds 2012 niet meer verplicht, maar nog wel gebruikelijk.

Een startkapitaal biedt het bestuur meer bescherming tegen de aansprakelijkheid met het privévermogen. Echter bent u zelfs met € 18.000,- startkapitaal niet volledig beschermd tegen de risicoaansprakelijkheid. U kunt namelijk nog steeds verplichtingen aangaan waar de BV vrijwel onmogelijk aan kan voldoen. Het bestuur is dan nog steeds aansprakelijk met het privévermogen.

Niet-geldelijk startkapitaal

Startkapitaal wordt vaak gestort in de vorm van direct opneembaar geld. Dit is echter geen verplichting. U kunt ook startkapitaal hebben in de vorm van goederen. Door bijvoorbeeld bureaus, stoelen of computers te schenken aan de BV mag u de dagwaarde van deze goederen rekenen als startkapitaal. U kunt dus een aardig startkapitaal verzamelen zonder hiervoor direct veel geld over te maken.

Online uw besloten vennootschap oprichten

Of u nu kiest voor een BV met of zonder startkapitaal, u richt de nieuwe rechtspersoon eenvoudig online op via Standaardbv.nl.

Via het online oprichtingsformulier geeft u de noodzakelijke informatie aan ons door en we gaan vervolgens aan de slag. Binnen vijf à tien werkdagen ontvangt u een conceptoprichtingsakte en een declaratie. Hebt u vragen over het startkapitaal of over het oprichten van een BV in het algemeen? Neem dan contact met ons op.