BV naam kiezen

Als u een Besloten Vennootschap gaat oprichten, is het bedenken van een handelsnaam een van de belangrijkste eerste stappen. Het is van belang om een naam te kiezen die goed bij de onderneming past, maar die ook op juridisch gebied geaccepteerd wordt. Wees dus creatief, maar houd rekening met de regels en wetgeving.

Vraag om hulp

Het bedenken van een goede handelsnaam kan een lastig karwei zijn. Als u zelf een goede naam hebt bedacht, kan dit voor iemand anders weer heel andere associaties hebben. Brainstormen met uw partner of vrienden kan u daarom tot andere inzichten brengen. Als meerdere mensen enthousiast zijn, dan weet u dat u de perfecte naam heeft gevonden!

Unieke bedrijfsnaam

Om in de toekomst geen problemen te krijgen, is het belangrijk een bedrijfsnaam te bedenken die uniek is. Als u met dezelfde handelsnaam werkt als uw concurrent, kan dit juridische gevolgen hebben. Het gebruiken van uw eigen naam is toegestaan, maar dan moet er geen andere onderneming zijn die deze naam al gebruikt. Dit geldt overigens alleen als de ondernemingen in dezelfde doelgroep opereren. Een kapsalon en een kledingwinkel met dezelfde naam zijn niet in overtreding.

Bedenk ook welk beeld u van uw organisatie aan uw klanten wilt geven. Een bedrijfsnaam met een sarcastische ondertoon kan bijvoorbeeld soms verkeerd worden geïnterpreteerd.

Voorkom een verwarrende naam

Een bedrijfsnaam die bij de klanten verwarring kan oproepen, is ook niet toegestaan. Let er dus op bij het kiezen van een handelsnaam dat hij niet te veel lijkt op die van de directe concurrent.

Om te controleren of uw bedachte naam al in gebruik is of op een andere naam lijkt, kunt u kijken in het Handelsregister. Hierin staan alle bedrijfsnamen en u bekijkt hier dus gemakkelijk of uw bedrijf een unieke naam heeft. Als u twijfelt over de exclusiviteit van uw naam, kunt u altijd de hulp inschakelen van een specialist, zoals Standaard BV. We helpen u graag.

Wat mag absoluut niet?

Als uw bedrijf uit één persoon bestaat, mag u geen naam gebruiken die kan vermoeden dat er meerdere mensen in het bedrijf eigenaar zijn. Een persoonsnaam van iemand anders mag ook niet gebruikt worden. Sommige beroepen zijn wettelijk beschermd. U mag bijvoorbeeld alleen een handelsnaam met de woorden arts, bank, advocaat, notaris of architect gebruiken als u geregistreerd staat in het wettelijke register van die beroepen.

Internationale bedrijfsnaam

Als u van plan bent om uw bedrijf ook in het buitenland te vestigen, is het handig om een handelsnaam te bedenken die ook in het buitenland gebruikt kan worden. Houd hier dus ook rekening mee bij het bedenken van de naam voor uw BV.

Controleer of de naam in het buitenland al bestaat en of er een organisatie in dezelfde doelgroep is die een gelijksoortige naam heeft. Daarnaast is het belangrijk om te kijken of uw naam goed uitgesproken kan worden in het land waar u zich wilt vestigen. Als een bedrijfsnaam niet makkelijk uit te spreken is, wordt hij ook minder snel onthouden.

Handelsnaam inschrijven

Als u al deze stappen heeft doorlopen en de juiste bedrijfsnaam heeft gevonden, is het tijd om uw handelsnaam vast te leggen. U registreert uw naam door uw onderneming in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. De KvK controleert dan de rechtsgeldigheid van uw handelsnaam.

Is een domeinnaam een handelsnaam?

In beginsel is een domeinnaam geen handelsnaam, vaak is het wel zo dat de naam van het bedrijf terugkomt in de domeinnaam. De domeinnaam kan dus wel bijdragen aan de bekendheid bij het publiek.

Kortom, het is belangrijk om de juiste naam te kiezen als u een BV gaat oprichten. Als (startende) ondernemer wilt u niet geconfronteerd worden met juridische kwesties.

Contact met standaard BV

Heeft u hulp nodig met het kiezen van een handelsnaam of vragen over het oprichten van uw eigen BV? In onze veel gestelde vragen vindt u veel informatie. Neem contact op door ons te bellen of vul ons contactformulier hieronder in.

We wijzen u op ons privacybeleid

Naam*
Bedrijf
E-mailadres*
Telefoonnummer
Vraag/ opmerking*

Niet leesbaar? Verander tekst

We wijzen u op onze Privacy- en cookieverklaring.