In 8 stappen succesvol een bedrijf starten

29 Juni, 2015 11:56

Bij het starten van een bedrijf komt veel kijken. Helemaal in een bureaucratie als Nederland komt een ondernemer om in wetten en regels. Een stappenplan voor het succesvol oprichten van een bedrijf komt daarbij goed van pas. In dit blog worden de 8 belangrijkste stappen gegeven voor het succesvol starten van uw onderneming.

1. Schrijf een ondernemingsplan

Een bedrijfsidee begint vaak op een sociale gelegenheid zoals in de kroeg. In plaats van uw ideeën samen te brengen op een verzameling bierviltjes, doet u er goed aan om de ideeën concreet te maken en uit te typen. Denk o.a. na over de corebusiness, vestigingslocatie, rechtsvorm en financiering van uw bedrijf.

2. Doe marktonderzoek

Waarin onderscheidt uw bedrijf zich van die van uw concurrenten? Wat zijn uw USP’s? Wie zijn uw klanten en waarom moeten zij voor u kiezen? Doe marktonderzoek en bepaal welke richting uw bedrijf opgaat de komende jaren.

3. Maak een financieel plan

Maak een financieel plan waarin duidelijk wordt hoeveel geld er nodig is om uw bedrijf te starten en draaiende te houden. Waar gaat dit geld vandaan komen? Welke prijzen gaat u vragen voor uw producten en/of diensten? Uit het financieel plan moet duidelijk worden of uw bedrijf rendabel is.

4. Bedenk uw bedrijfsnaam

De naam van uw bedrijf is van belang. Een goede naam zorgt voor klantenbinding en herkenbaarheid. Daarnaast is het ook juridisch gezien belangrijk dan je bijvoorbeeld niet dezelfde naam als die van concurrenten gebruikt. In ons vorig blog wijden we hier meer aandacht aan.

5. Kies een rechtsvorm

Welke rechtsvorm u voor uw bedrijf kiest is van wezenlijk belang. Afhankelijk van de rechtsvorm wordt bepaald welke belastingen en fiscale voordelen van toepassing zijn, maar ook uw wettelijke aansprakelijkheid wordt hiervan afgeleid. Laat u hierin dus goed informeren voordat u een rechtsvorm kiest. Indien u voor een besloten vennootschap kiest kan Standaard BV u helpen met het correct oprichten hiervan.

6. Houd uw administratie bij

Door vanaf het begin uw administratie goed op orde te houden bespaard u veel tijd. Speciaal voor de administratie en de btw-aangifte hebben wij een aantal tips onder elkaar gezet. Lees hierover meer in dit blog.

7. Breng uw bedrijfsrisico’s in kaart

Zorgt dat uw bedrijfsrisico’s voor u duidelijk zijn. Sluit verzekeringen af waar nodig zodat u niet voor onverwacht hoge kosten komt te staan.

8. Regel de inschrijving bij de KvK en Belastingdienst

Als u uw bedrijf inschrijft bij de Kamer van Koophandel wordt daarmee ook uw aanmelding bij de Belastingdienst geregeld. Standaard BV heeft veel ervaring bij het oprichten van bedrijven en kan  hierbij helpen. Nog steeds vragen betrekking het starten van uw onderneming? Kijk dan eens bij onze veelgestelde vragen.

Wilt u een BV oprichten?

Wilt u een bedrijf starten? U kunt dit doen door een bv op te richten, bij Standaard BV kunt u online uw bv oprichten in 3 eenvoudige stappen.