Het Nederlandse startup-klimaat

15 April, 2015 15:45

Het wordt steeds makkelijker voor startende ondernemers om het hoofd boven water te houden. Buiten de subsidies en regelingen om zijn er tal van bedrijven die startende ondernemingen bijstaan. Vooral het doorlopen van de eerste fases zijn vaak lastig, daarbij is het rondkrijgen van de financiering vaak een doorn in het oog. Projecten zoals Kickstarter en Brainport verlagen deze drempel zodat je als startup al je aandacht kan richten op het uitwerken van je ideeën.  

Meer kleinere investeringen

StartupJuncture deed onderzoek naar de Nederlandse startups en kwam tot de conclusie dat het Nederlandse startup-klimaat erg gezond is. In 2014 haalde 75 Nederlandse startups in totaal zo’n 500 miljoen euro op, gemiddeld 125 miljoen per kwartaal. In het eerste kwartaal van 2015 ontvingen 30 Nederlandse startups een bedrag van 79 miljoen euro. 46 miljoen minder dan in de kwartalen van het voorgaande jaar. Echter het aantal startups waarin geïnvesteerd wordt is met 62,5 procent gestegen ten opzichte van 2014. Van de geïnvesteerde 79 miljoen komt 44 procent uit Nederland zelf.

Type investeringen

Het type investering verschilt per startup, zo wordt er onderscheid gemaakt tussen de Series A, B, C en convertible notes investeringen. Een Series A investering is een investering in een vroeg stadium. Series B en C zijn investeringen in een later stadium. Een convertible note (converteerbare obligatie) is een lening die kan worden omgezet in aandelen. Dit is lucratief als de koers van de aandelen stijgt. Gebeurt dit niet dan wordt de hoofdsom gewoon in geld terugbetaald.

Top 3

WeTransfer is met 22 miljoen euro het bedrijf dat het meeste ophaalde afgelopen kwartaal. AppMachine staat op plek 2 met 13,4 miljoen euro gevolgd door Bottlenose op de derde plek met 12 miljoen euro. Deze top 3 is precies goed voor 60 procent van het in totaal opgehaalde bedrag aan investeringen. In 2014 werden plek 1, 2 en 3 gevuld door respectievelijk Elasticsearch (56 miljoen), Takeaway.com (74 miljoen) en Adyen (200 miljoen). Samen waren zij goed voor 66 procent van de investeringen.

Volgens StartupJuncture gaat het goed met de Nederlandse startup wereld. Als er op dit tempo geïnvesteerd blijft worden zal er volgens het onderzoek in 2015 meer worden geïnvesteerd dan in 2014.

Zelf een bedrijf starten met behulp van Standaard BV?

Wilt u zelf een startup beginnen? Bij standaardbv.nl kunt u in 3 eenvoudige stappen voor €500,- al een eigen BV oprichten. Wilt u meer weten? Neem dan contact met ons op.