Het huren van een bedrijfsruimte

6 Januari, 2017 17:16

Nadat u uw bv heeft opgericht, is het tijd om te kijken naar een geschikte bedrijfsruimte. U kunt er natuurlijk voor kiezen om uw bv vanuit huis te runnen, maar ook een extern kantoor behoort tot de mogelijkheden. Om de zoektocht naar een bedrijfsruimte zo makkelijk mogelijk te maken, bespreken wij de verschillende soorten bedrijfsruimtes en uw rechten als huurder.

Type bedrijfsruimtes

Er zijn twee categorieën bedrijfsruimtes: middenstandsbedrijfsruimtes en overige bedrijfsruimtes. Grof gezegd is het verschil tussen deze twee ruimtes dat een middenstandsbedrijfsruimte open is voor publiek en een overige bedrijfsruimte gesloten is voor publiek. Echter zijn er nog een aantal gedetailleerdere verschillen.

Middenstandsbedrijfsruimtes

Naast dat een middenstandsbedrijfsruimte toegankelijk moet zijn voor publiek, dient in deze ruimte direct een product of dienst geleverd te worden. Deze bedrijfsruimte wordt daarom vaak winkelruimte genoemd. Denk hierbij aan een winkel, restaurant of bakkerij.

Overige bedrijfsruimtes

Een overige bedrijfsruimte is niet of slechts gedeeltelijk toegankelijk voor publiek. Deze ruimtes worden in de volksmond daarom ook vaak kantoorruimtes genoemd. Vaak bevinden deze bedrijfsruimtes zich op bedrijventerreinen of industrieterreinen. Denk hierbij aan kantoorpanden, fabrieken en pakhuizen.

Uw rechten als huurder

Het verschil tussen deze twee bedrijfsruimtes wordt pas echt duidelijk als u kijkt naar uw rechten. In onderstaande tabel ziet u hebben wij de verschillend in uw rechten als huurder uiteengezet.

Middenstandsbedrijfsruimte

Overige bedrijfsruimte

Huur- en huurprijsbescherming

Geen huur- en huurprijsbescherming

Huurrecht van minimaal 10 jaar (tweemaal 5 jaar)

Opzeggingstermijn is gelijk aan betalingstermijn

Huurprijs mag niet verhoogd worden in de contractperiode (of anders overeengekomen)

Geen wettelijke bepaling huurprijsaanpassing. Wordt volledig aan overeengekomen partijen overgelaten.

 Ondernemers met een middenstandsbedrijfsruimte krijgen extra wettelijke bescherming. Dit omdat deze bedrijven vaak afhankelijk zijn van de vestigingsplaats en van investeringen die hiermee gepaard gaan. Neem bijvoorbeeld een goedlopend restaurant. Het restaurant heeft een goed imago opgebouwd en verhuizen zou funest kunnen zijn voor het bedrijf: iedereen weet immers dat de eetgelegenheid op een bepaalde plek zit. Voor deze ondernemers is een middenstandsbedrijfsruimte aan te raden, omdat de wet in dit geval voor meer zekerheid zorgt.

Weeg van te voren de voor- en nadelen van de verschillende bedrijfsruimtes tegen elkaar af. Mochten hier onduidelijkheden over zijn, dan kunt u contact met ons opnemen. Onze specialisten staan voor u klaar om alle vragen met betrekking tot uw bv te beantwoorden.