Een zakelijke rekening openen

15 Februari, 2018 11:34

Een nieuw bedrijf betekent ook het regelen van een aantal belangrijke zaken. Het openen van een zakelijke rekening is er daar één van. Zeker kleine ondernemers overwegen in verband met de kosten om een privérekening voor het bedrijf af te sluiten, maar tegenwoordig is een zakelijke rekening ook tegen lage tarieven te openen. Bij Knab opent u bijvoorbeeld al een zakelijke rekening voor € 6,- per maand.

Voor wie is een zakelijke rekening bedoeld?

Een zakelijke rekening is bedoeld voor alle soorten ondernemingen, of het nu gaat om een eenmanszaak, VOF, CV of BV. De grote banken in ons land bieden allemaal de mogelijkheid om een rekening voor het bedrijf te openen. Dat is niet ingewikkelder dan het openen van een privérekening. Een voorwaarde is wel dat de rekening wordt geopend op naam van een bedrijfsnaam die bekend is bij de Kamer van Koophandel.

Om zo goed mogelijk in te spelen op de wensen van de ondernemer(s), hebben banken verschillende pakketten voor een zakelijke rekening beschikbaar. Ze passen specifiek bij een bepaalde rechtsvorm. Zo zijn er bijvoorbeeld pakketten die specifiek voor zzp’ers bedoeld zijn.

Voor een BV houdt dit in dat er extra betaalrekeningen kunnen worden toegevoegd, voor verschillende doeleinden. Het is dan mogelijk om bijvoorbeeld de ontvangen btw apart te zetten. Ondernemingen kunnen zakelijke creditcards koppelen aan een zakelijke rekening, waardoor personeelsleden op een eenvoudige manier zakelijk aankopen in het buitenland kunnen doen.

Hoe opent men een zakelijke rekening?

Het openen van een zakelijke rekening is geen ingewikkeld proces: het kan heel eenvoudig online. Wel moet opgemerkt worden dat sommige banken een afspraak vereisen op het bankkantoor. Daar moet dan de inschrijving worden ondertekend.

Tijdens het inschrijfproces moeten de verantwoordelijken voor de onderneming een aantal gegevens invullen op de website van de bank. Welke gegevens precies worden gevraagd, verschilt per bank. Over het algemeen gaat het om deze gegevens:

  • De rechtsvorm (BV, VOF, eenmanszaak?);
  • KvK-nummer;
  • Persoonsgegevens van de eigenaar en of de vennoten;
  • Plaats van oprichting van de onderneming;
  • Een korte beschrijving van de bedrijfsactiviteiten.

In sommige gevallen vereist de bank een kopie van een legitimatiebewijs van de eigenaar en/of vennoten. Daarmee wordt de aanvraag dan geldig gemaakt. Goed om te weten: alle eigenaren en/of vennoten moeten fiscaal in Nederland gevestigd zijn. Anders kan er geen zakelijke rekening worden geopend.

Wat zijn de voordelen van een zakelijke rekening?

Vaak wordt gedacht dat een zakelijke rekening verplicht is, maar dat is niet zo. Bij een onderneming met persoonlijke aansprakelijkheid (zoals bij eenmanszaken en VOF’s) is een zakelijke rekening niet wettelijk verplicht, maar het is wel een goed idee. Het kent namelijk een aantal belangrijke voordelen:

  1. Met een zakelijke rekening is het bijvoorbeeld eenvoudiger om facturen bij te houden. Ondernemers krijgen te maken met facturen die binnenkomen en worden verstuurd. Voor beide situaties is een zakelijke rekening handig, omdat het overzicht biedt.
  2. Wie zich liever focust op het product dan op de administratie, neemt een boekhouder in de arm. Een boekhouder is ondernemers met een zakelijke rekening dankbaar, want het maakt het werk een stuk eenvoudiger. Daardoor kan ook geld worden bespaard: de boekhouder is minder lang bezig en hoeft minder uren te rekenen.
  3. Een ander belangrijk voordeel is dat een zakelijke rekening eenvoudig kan worden aangesloten op allerlei betaalsystemen. Denk bijvoorbeeld aan iDEAL, PIN en vergelijkbare systemen. Daarnaast is het vaak ook mogelijk om automatische incasso’s in te stellen voor klanten. Dat is vooral handig voor bedrijven die werken met abonnementsdiensten.