De naam voor uw BV kiezen is van (juridisch) belang

8 Januari, 2015 13:01

Bij het oprichten van je eigen BV is het belangrijk om de juiste naam te kiezen. Niet alleen een naam die aansprekend is voor je klanten, die goed bij de onderneming en de activiteiten past maar ook juridisch gezien. Als je dezelfde naam voert als een concurrent kan dit mogelijk gevolgen hebben. Er kan een schadevergoeding tegen je geëist worden en je moet de naam van je bedrijf veranderen. Dit is natuurlijk iets wat je wilt voorkomen.

Handelsnaamrecht

De naam van je bedrijf heet juridisch gezien de handelsnaam. Het recht op een handelsnaam ontstaat vanzelf, dit volgt uit de Handelsnaamwet. Het is niet noodzakelijk dat je je handelsnaam laat registreren bij de KvK of een andere instantie. Een handelsnaam ontstaat als er sprake is van een zekere continuïteit van het gebruik van de naam en de naam bekend is bij het publiek. Het voeren van de naam kan blijken uit: het gebruik van de naam op brieven, facturen, verpakkingen, reclamefolders en ook het handelsregister (al is het niet noodzakelijk om je naam daar te registreren).

Onrechtmatig gebruik van een handelsnaam

Wanneer is het nou onrechtmatig om een bepaalde handelsnaam te gebruiken? Het is niet toegestaan om een handelsnaam te gebruiken die gelijk is of verwarring wekt met een andere handelsnaam die al eerder in ‘gebruik’ werd genomen door een andere onderneming. Echter, de onderneming die dezelfde naam voert moet wel dezelfde doelgroep bedienen. Een slager en een timmerman met dezelfde naam zijn niet in overtreding omdat ze een andere doelgroep bedienen.

Naast een andere branche speelt ook de geografische ligging een rol. Bedrijven met dezelfde doelgroep en met precies dezelfde naam in dezelfde regio levert doorgaans een probleem op voor het minst ‘oude’ bedrijf. Dit is een ander verhaal als het ene bedrijf gevestigd is in Leeuwarden en het andere bedrijf in Middelburg. Doorgaans zitten zij niet elkaars vaarwater.

Is een domeinnaam een handelsnaam?

In beginsel is een domeinnaam geen handelsnaam, vaak is het wel zo dat de naam van het bedrijf terugkomt in de domeinnaam. Het kan dus wel bijdragen aan de bekendheid van de naam bij het publiek.

Kortom, het is dus belangrijk om de juiste naam te kiezen als je een bv gaat oprichten. Als (startende) ondernemer wil je niet geconfronteerd worden met dit soort juridische kwesties.

Heeft u vragen over het oprichten van je eigen BV? Neem gerust contact met ons op, of bekijk onze veelgestelde vragen:

0320 247 394 info@standaardbv.nl