Als startende ondernemer nooit de btw-aangifte vergeten

15 April, 2015 15:40

Als u als startende ondernemer producten of diensten gaat verkopen, dan bent u verplicht daar btw (Belasting over de Toegevoegde Waarde) over af te dragen. Mocht het voorkomen dat u in een bepaalde periode geen btw hebt betaald of ontvangen, dan moet u alsnog aangifte doen. Doet u dit niet, dan krijgt u een naheffingsaanslag en zal u een boete moeten betalen. Bent u te laat, schrik niet, btw-aangiftes die binnen een week na de deadline binnen zijn zullen geen naheffingsaanslag krijgen.

U kunt per maand, kwartaal of jaar aangifte doen. Doet u dit per maand of kwartaal, dan moet de aangifte uiterlijk op de laatste dag van de maand die volgt op het kwartaal of de maand waarop u aangifte doet binnen zijn.

Veel ondernemers ervaren het afdragen van btw, ook wel omzetbelasting genoemd, als hinderlijk. Niemand vindt het leuk om geld af te staan, vandaar ook de Belastingdienst slogan: “Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker”. In die geest, een aantal tips die u btw-aangifte makkelijker maken, maar niet leuker.

Aangiftebrief

Vanaf 1 januari 2014 is de aangiftebrief omzetbelasting verdwenen. Wilt u niet zelf in de gaten moet houden wanneer u aangifte moet doen? Stel dan online in dat u de aangiftebrief per mail wilt ontvangen, dit kan bij de gebruikersinstellingen op de website van de Belastingdienst. Mocht u alsnog vergeten aangifte te doen, dan is de SMS-alert misschien wat voor u.

SMS-alert

Veel ondernemers doen hun btw-aangifte op het laatste moment. Velen stellen het uit, vergeten het of onderschatten hoeveel tijd ze er aan kwijt zijn. Wilt u niet het zelfde overkomen? Voor bedrijven jonger dan 3 jaar is er een sms-alert van de Belastingdienst. Wanneer u 5 dagen voor de deadline van het inleveren van uw btw-aangifte nog geen aangifte hebt gedaan, krijgt u een herinnering sms. U kan zich aanmelden voor deze dienst door een e-mail met daarin uw mobiele nummer en btw-nummer te sturen naar smsalert@belastingdienst.nl. Wilt u helemaal geen aangifte meer doen? Kijk dan eens naar de kleineondernemersregeling.

Kleineondernemersregeling

Ondernemers die minder dan 1.883 euro per jaar aan btw moeten afdragen kunnen de kleineondernemersregeling (kor) aanvragen. De kor zorgt ervoor dat u als ondernemer geen btw hoeft te betalen. Sterker nog, het kan voorkomen dat u geen aangifte meer hoeft te doen. Dit is echter alleen mogelijk voor ondernemers die weinig inkopen.