Belasting BV

Het voordeel van een besloten vennootschap ten opzichte van andere rechtsvormen is het lagere belastingtarief. Door een BV op te richten betaalt u namelijk 15% of 25% vennootschapsbelasting over de winst, in plaats van de mogelijke 52% inkomstenbelasting.

Heeft u vragen over belastingen voor een BV of wilt u een andere rechtsvorm omzetten naar een BV om ook de belastingvoordelen te benutten? Neem dan contact met ons op door te bellen naar 0320 – 247 394 of door een e-mail te sturen naar info@standaardbv.nl.

Het omzetten van een andere rechtsvorm naar een BV regelen we al binnen 10 dagen.

Omzetten naar BV Eenmanszaak omzetten naar BV VOF omzetten naar BV

Wanneer is een BV oprichten aantrekkelijk?

Een BV oprichten is aantrekkelijk ten opzichte van andere rechtsvormen, zoals een eenmanszaak of een VOF, zodra u voldoende winst behaald. Het omslagpunt ligt op ca. € 245.000 winst per jaar. Als u minder winst maakt, dan zijn andere rechtsvormen mogelijk aantrekkelijker omdat u dan van diverse aftrekposten profiteert. Voorbeelden hiervan zijn de ondernemersaftrek en de MKB-vrijstelling. Lees meer over de voordelen van een BV.

Belastingvoordelen BV

Tot € 245.000 winst per jaar bedraagt de belasting 15%. Als een BV meer winst maakt, dan moet er 25% vennootschapsbelasting over de overige winst betaald worden. In de komende jaren gaan deze tarieven nog verder omlaag. Als u ervoor kiest om salaris uit de BV te laten uitkeren, dan bedraagt het maximale inkomstenbelastingtarief 52%.

Salaris DGA

Het minimale salaris wat de directeur-grootaandeelhouder (DGA) ontvangt is € 47.000 per jaar. Hier zijn dezelfde belastingregels op van toepassing als op het salaris van de overige medewerkers: de BV houdt loonheffingen in en u betaalt inkomstenbelasting.

Tarief vennootschapsbelasting omlaag

Per 1 januari 2021 is het belastingtarief van de eerste schijf verlaagd van 16,5% naar 15% en dat tarief zal in de komende jaren nog verder afnemen.

Vennootschapsbelasting (VPB)

Voorafgaand aan het jaar is nog niet precies duidelijk hoeveel winst de BV gaat maken, daarom moet u een schatting opstellen. Op basis van deze schatting stuurt de Belastingdienst u een belastingaanslag met een bedrag dat u elke maand moet betalen. Aan het einde van het jaar stelt de Belastingdienst de daadwerkelijke aanslag vast en wordt de vennootschapsbelasting verrekend.

Als de BV winst aan de aandeelhouders uitkeert bedraagt het tarief voor de dividendbelasting 15%.

Gebruikelijk loon

De Belastingdienst hanteert de gebruikelijk loon regeling van minimaal € 45.000 per jaar voor de DGA. Deze regeling is opgesteld om te voorkomen dat de DGA zich geen of een ongewoon laag salaris laat uitkeren om te profiteren van lagere vennootschapsbelasting over de winst, in plaats van het hogere inkomstenbelastingtarief. Over het gebruikelijk loon moet de BV dan loonbelasting en premies afdragen.

Over het algemeen moet het salaris van de DGA minimaal hetzelfde zijn als dat van de meestverdienende werknemer. Daarnaast moet het salaris ook minimaal 75% van het loon zijn dat hij/zij bij vergelijkbaar werk in loondienst zou verdienen.

Afroommethode

Een andere methode die de Belastingdienst voor besloten vennootschappen toepast is de afroommethode. Hierin is vastgelegd dat zelfstandigen die de omzet (vrijwel) volledig zelf verkrijgen ca. 60% tot 70% van de winst als salaris moeten uitbetalen.

Persoonlijk advies

Heeft u vragen of wilt u persoonlijk advies wat fiscaal de beste optie voor u is? Neem dan contact op via telefoonnummer 0320 – 247 394 of vul onderstaand formulier in. Na ontvangst van uw bericht nemen we zo spoedig mogelijk contact met u op.

We wijzen u op ons privacybeleid

Naam*
Bedrijf
E-mailadres*
Telefoonnummer
Vraag/ opmerking*

Niet leesbaar? Verander tekst

We wijzen u op onze Privacy- en cookieverklaring.